Tekstvak: Theatergroep  “EDJA” vzw
Tekstvak: HISTORIEK

 

Het begon allemaal in 1995, toen de jeugdtoneelgroep “Zutendaals Jeugdtheater” omgevormd werd van een feitelijke vereniging naar een vzw. Al vlug werd er een nieuwe naam gekozen, zijnde een samentrekking van de twee voornamen van de drijvende krachten achter deze vereniging: Eddy en Jaak = EDJA. Tevens werd een nieuwe volwassenengroep opgericht. EDJA was een feit en bestond uit een jeugdgroep en een volwassenengroep.

 

In de seizoenen 1996-1997 en 1997—1998 speelden de volwassenen op verplaatsing met de stukken “Misterioso” en “Eva”. We waren o.a te gast in CC Zutendaal, CC Genk, De Markthallen Herk de stad, Achter Olmen Maaseik, CC Zonhoven en op uitnodiging speelden we vijf keer in de rode zaal van het Antwerpse fakkeltheater.

Om allerlei redenen is de volwassenengroep dan gestopt en ging EDJA verder met haar jeugdgroep. In 2002 kwam ook hier een einde aan en werd EDJA een slapende vereniging.

In 2006 kwamen een paar oud-leden mekaar tegen en werd de wens geuit om nog één keer samen een goed stuk te brengen. Het is niet bij dat ene stuk gebleven en tot op heden toe brengt EDJA één of twee producties per seizoen.

Ik denk met fierheid te mogen zeggen dat we stilaan onze plaats in het Limburgse toneellandschap verworven hebben.  Getuige hiervan is het behalen van “Het zilveren doek”, een tweejaarlijkse toneelwedstrijd van “Opendoek”, gesteund   door het Provinciebestuur, met het stuk : “Het dagboek van Anne Frank

 

We hopen dan ook dat we nog vele jaren op deze weg kunnen verder bouwen om zo ons steentje bij te dragen tot het verspreiden van cultuur aan een zo breed mogelijk publiek.